Mi-e frică să merg la doctor!

Nu este nicio plăcere să avem copiii bolnavi, suntem copleșiți de îngrijorare, ne doare să-i vedem în durere, în suferință, iar pe lângă acestea se adaugă și stresul vizitelor la doctor. Ne confruntăm cu lipsa lor de cooperare, cu lipsa de răbdare până intrăm în cabinet, cu refuzul lor de a lua tratamentul prescris.

Știind cât de importantă este sănătatea, ne dorim ca și copiii noștri să fie sănătoși și, pe termen lung, să poată să acționeze atunci când au probleme medicale. Cred că toți avem câte o cunoștință sau am auzit de câte cineva care afirmă cu mândrie “eu nu merg niciodată la doctor!” sau refuză cu vehemență să meargă la un control, chiar și în stadii avansate ale bolii ori atunci când sunt în suferință majoră.

Frica de doctor nu este specifică doar copilăriei, ea merge în cele mai multe cazuri alături de persoana respectivă până la maturitate, uneori chiar toată viața.

Cum putem proceda noi, ca părinți, pentru a-i ajuta pe copii să aibă o viziune sănătoasă asupra îngrijirii/tratării corpului(despre tratarea psihicului altă dată) și o relație caldă cu doctorul, orice specialitate ar avea acesta?

Nu păcăli copilul! Spune adevărul! Ne gândim de multe ori că vrem să-i protejăm, că nu vrem să sufere, că nu vrem să se confrunte cu durerea… Poate avem noi trăiri dificile imaginându-ne că pielea lor fină ar putea fi înțepată de un ac, poate ne e greu să ne gestionăm emoțiile în legătură cu o intervenție medicală mai complexă, iar din aceste motive îndulcim adevărul. Folosim metafore, simboluri (fluturaș pentru branulă, albinuță pentru freza de la dentist), le spunem că nu o să doară deloc, că nu o să simtă nimic. Știm toți că într-adevăr doare atunci când un ac îți înțeapă pielea, știm că apare un disconfort la recoltarea unei probe pentru exsudat, știm că atunci când te așezi pe patul de consultații al unui doctor te poți simți emoționat. Copilul se va simți teribil atunci când va constata că doare într-adevăr, încrederea în tine va scădea, iar pe viitor va pune la îndoială mesajele care vin de la tine.

Discutați înainte! Explică! Copiii au nevoie să știe dinainte ce urmează să se întâmple, îi ajută să se simtă în siguranță. Dacă ne analizăm și noi, adulții, pe noi înșine, cu totul altfel sunt experiențele predictibile, reușim să ne gestionăm emoțiile mai eficient, iar simplul fapt că știm ce urmează să se întâmple ne da un sentiment de siguranță.

Nu este nevoie să le prezentăm o fișă plină de termeni medicali, ci să le explicăm într-un limbaj adaptat vârstei ce se întâmplă cu ei:

“Uite, te șimti atât de rău pentru că există un virus în burtica ta, iar ca să poți să te simți bine din nou este nevoie să mergem la doctor, să pună o picătură de sânge de-al tău la un aparat special, să vedem ce virus este iar apoi să luăm un tratament ca să îți treacă”.

“În gâtul tău și în nasul tău și-au făcut casa niște bacterii și vom merge să le ia doctorul pe un băț ca să știe ce fel de bacterii sunt, iar apoi vei lua niște soluții speciale care le fac pe bacterii să plece, iar gâtul și nasul tău vor fi iar sănătoase și te vei simți mai bine”.

Acceptă-i emoțiile și ajută-l să le gestioneze! Plânsul, din cauza emoțiilor puternice sau din cauza durerii, este normal. Nu rușina copilul și nu-i nega emoțiile, în schimb creează un spațiu sigur unde el să își poată exprima emoțiile. Posibilitatea exprimării emoțiilor și susținerea venită din partea părinților ajută enorm copiii să treacă mai ușor peste momentele dificile din timpul vizitelor la medic sau din timpul tratamentelor. Copiii simt anxietate atât înaintea vizitei la doctor, cât și în timpul acesteia. Faptul că noi le acceptăm emoțiile legate de vizita la medic este benefică deoarece întărește relația bazată pe încredere dintre noi și copiii noștri.

Deși copiii învață din comportamentul nostru și din modul în care noi ne gestionăm emoțiile (abilitățile de inteligență emoțională sunt involuntar moștenite de la părinți), putem să le oferim niște tehnici specifice pentru a-și controla emoțiile și pentru a trece mai ușor peste momentele dificile, dureroase din timpul vizitei la medic sau din timpul intervențiilor medicale.

Le puteți împărtăși tehnicile pe care voi le folosiți pentru a naviga pe oceanul emoțiilor dificile, cum ar fi: concentrarea asupra respirației, readucerea conștientă în memorie a unui episod plăcut, relaxarea prin concentrarea asupra tuturor grupelor de mușchi, pe rând, păstrarea unui obiect/jucărie preferată alături de ei de-a lungul vizitei sau tratamentului.

Jucați-vă! Fie că vă jucați înainte de vizita la doctor sau după, jocul este întotdeauna de folos. Pentru că jocul este limbajul universal al copiilor și de asemeni, prin rolul său terapeutic, jocul ne ajută să pătrundem în universul interior al copiilor și să identificăm emoții legate de vizita la doctor care altfel ar fi fost greu de pus în cuvinte pentru cel mic. Tot prin joc îi putem ajuta pe copii să descarce tensiunea emoțională existentă/acumulată ce este în legătură cu vizitele la doctor și intervențiile medicale.

Urmați cu încredere copiii în jocurile în care vă invită, deoarece ele reprezintă oportunități de conectare și de gestionare a fricii de doctor! Întotdeauna mi-a plăcut să vizualizez jocul cu copilul ca pe un dans: fac ei un pas, ne indică ceva, ne dau un semnal, noi reacționăm, venim cu o replică sau cu o acțiune în cadrul jocului, apoi putem observa ce răspuns au copiii. Urmăm copiii și conducem jocul, acestea pe rând…

Există o perioadă în viața lor în care copiii sunt pasionați de instrumentarul medical de jucărie. Cred că toți am avut o trusă de doctor în copilărie…folosiți cu încredere aceste jucării și pentru copiii voștri, sunt tare de folos!

Susține-l și stabilește limite atunci când este nevoie. Se zice, apropo de stabilirea limitelor, să ne alegem bătăliile, să evităm să stabilim limite inutile. Avem o serie de situații în care limitele nu sunt negociabile: situațiile ce implică agresivitate, cele ce țin de pericole extreme și cele care țin de sănătate (spre exemplu, nu voi negocia niciodată apropo de realizarea unei tomografii sau a unui EKG; voi face tot posibilul să trecem cu bine de experiența respectivă, dar nu le voi anula pentru a evita emoțiile dificile pe care trebuie să le înfruntăm). Chiar dacă are un gust neplăcut, chiar dacă e neplăcut să punem ser fiziologic în nas, chiar dacă un exsudat produce un disconfort, voi insista ca aceste experiențe să aibă loc. Voi insista cu blândețe, cu respect, cu empatie.

Analizează-te și pregătește-te tu în primul rând! Dacă vrei ca al tău copil să nu aibă frică de doctor, poate ar fi de folos să arunci o privire și asupra ta, asupra relației pe care tu o ai cu corpul tău și cu specialiștii ce se ocupă cu îngrijirea lui din punct de vedere medical. Dacă tu însuți ai o reținere atunci când vine vorba de a vizita un doctor, atunci fii atent/ă, deoarece fricile noastre se transmit foarte ușor copiilor.

De asemeni, învață să-ți gestionezi emoțiile deoarece atunci când trece printr-o intervenție medicală dificilă sau chiar și când se confruntă cu emoțiile unui simplu control, copilului tău nu îi este de folos să primească și încărcatura ta emoțională…ei au nevoie de noi calmi și stăpâni pe noi înșine.

Renunță la condiționări și manipulări. Mie personal mi se ridică părul pe ceafă când aud clasicele amenințări: “dacă nu ești cuminte/mai țipi/mai alergi pe aici (iar el e deja de două ore acolo pe hol), iese doamna doctor și-ți face injecție în limbă!”, “dacă nu intri și nu deschizi gura la doamna doctor, plec și te las aici!”, “dacă nu te joci frumos, vine salvarea și te ia!”. toate acestea nu fac decât să nască frică în copiii noștri. Ele nu îi apropie de oamenii care ar trebui să aibă grijă de corpurile lor. Copiii nu vor merge cu deschidere și încredere la doctor dacă noi îi amenințăm că medicul îi pedepsește pentru că nu sunt cuminți.

Nici recompensele nu sunt extraordinare atunci când vizităm medicul. Baza sănătoasă pe care am vrea să construim relația cu medicul se dărâmă atunci când noi mituim copilul ca să meargă la medic. Mai de folos ar fi să ne vadă pe noi cum ne comportăm în cabinetul unui medic, să ne însoțească atunci când este posibil și să vadă cum ne comportăm noi.

Comunică asertiv cu personalul medical! Este important, de asemeni, poziția pe care noi o luăm față de personalul medical cu care intrăm în contact. Știm cu toții cum este sistemul medical din România, și cu câte provocări ne întâlnim atunci când suntem bolnavi, dar dacă noi comunicăm asertiv cu personalul medical, copilul nostru va învăța pe viitor să comunice și el eficient. Medicii și asistentele sunt și ei oameni, iar acest lucru contează mult pentru copii. Să ne adresăm cu blândețe și cu respect, și și cu acestia să stabilim limite sănătoase.

Voi ce ați mai adăuga, ca tehnică ce funcționează în cazul copiilor cărora le este frică de doctor, pentru a o diminua?

One response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *