Ce este inteligenta emotionala?

Si de ce avem nevoie de ea?

Inteligenta emotionala  s-a nascut inca din 1983 cand Howard Gardner a introdus termenul de “inteligente multiple”, printre care inteligenta interpersonala si inteligenta intrapersonala, componente ale conceptului de inteligenta emotionala in forma pe care o are acum.

In prezent inteligenta emotionala (IE) se preda in universitati si scoli, marile companii au drept criterii de angajare sau promovare competente IE. Asadar, nu avem cum sa nu ne intrebam “la ce ma ajuta inteligenta emotionala?”. A fi inteligent emotional inseamna a-ti recunoaste emotiile, a le accepta si intelege si de a le exprima cat mai sanatos. O alta latura importanta a inteligentei emotionale este capacitatea de a recunoaste si interpreta cat mai corect emotiile celor din jur.

Emotiile au un rol important in viata noastra. Ele influenteaza direct modul in care noi invatam, luam decizii si atitudinea noastra fata de evenimente. Inteligenta emotionala isi pune amprenta pe sanatatea noastra, pe calitatea relatiilor pe care le avem cu ceilalti si in general, pe calitatea vietii pe care o ducem.

Illustration by Alberto Ruggieri Getty Images

Illustration by Alberto Ruggieri Getty Images

In momentul in care devenim parinti viata si prioritatile ni se reconfigureaza, descoperim unele aspecte ale existentei noastre care pana in acel moment ne sunt straine. Avem nevoie, ca parinti, sa ne dezvoltam inteligenta emotionala, pentru a putea recunoaste ceea ce simtim, pentru a fi in contact cu trairile noastre interioare, pentru a intelege mecanismele pe baza carora functionam si pentru a exprima ceea ce simtim intr-un mod sanatos (pentru noi si pentru cei din jur). Inteligenta emotionala joaca un rol esential in adaptarea la situatii noi; viata de parinte este presarata cu o multime de astfel de situatii. De asemeni, mai avem nevoie de inteligenta emotionala ca sa putem recunoaste, intelege, accepta si interpreta emotiile copiilor nostri.

Desi copilaria este extrem de importanta in punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, ea poate fi imbunatatita si cultivata inclusiv la varsta adulta.

Inteligenta emotionala are, in forma dezvoltata de David Goleman, cinci dimensiuni:

Constientizarea de sine 

Aceasta dimensiune se refera la capacitatea de a ne recunoaste si intelege emotiile precum si efectul acestora asupra celor din jur.  Increderea in sine si evaluarea realista a propriei persoane per ansamblu, cu calitati, slabiciuni, pasiuni, valori si obiective sunt alte doua aspecte centrale ale constientizarii de sine.

Autoreglare

Autoreglarea, ca si componenta a inteligentei emotionale, reprezinta capacitatea de autocontrol emotional cu scopul mentinerii integritatii personale; un alt aspect important al autoreglarii este ca aceasta contribuie major la adaptarea usoara la schimbare si ne ajuta sa ne familiarizam cu starea de confort atunci cand traim stari confuze.

Motivaţia internă

Motivatia interna se refera la ceea ce ne face sa continuam, sa perseveram pentru a finaliza lucrurile. Este acea energie din interiorul nostru care ne indeamna sa facem lucrurile doar pentru bucuria de a le face, si nu pentru recompense. Aceasta componenta a inteligentei emotionale se caracterizeaza prin optimism, dedicare si dorinta puternica de a reusi.

Empatia

Componenta inteligentei emotionale care ne ajuta sa ne punem in bocancii celui de langa noi si sa simtim lucrurile din perspectiva lui este empatia. Atunci cand aceasta componenta este dezvoltata (da, empatia se poate invata si educa), calitatea relatiilor cu cei din jurul nostru creste dramatic deoarece invatam sa reactionam in concordanta cu ceea ce simt ei (ganditi-va cat de mult inseamna acest lucru pentru relatia cu proprii copii!).

Abilitatile sociale 

Atunci cand reusim sa stabilim cu succes conexiuni sociale si cand gestionam cu succes conflictele putem spune ca am dezvoltat capacitati sociale. Aceste capacitati ne faciliteaza stabilirea relatiilor cu cei din jurul nostru si depasirea momentelor dificile cu succes.

Inteligent

Sursa: Pinterest

Cunoscand aceste aspecte ale inteligentei emotionale si constientizand unde in viata ta este nevoie sa transformi, sa dezvolti abilitati sau capacitati pe care le ai, vei observa ca, incet, incet, relatiile cu cei din jur te fac mai fericit si ca altfel te simti in pielea ta. Socrate a zis acum 2500 de ani “Cunoaste-te pe tine insuti”. Cum putem face asta? Prin autoanaliza, traire in prezent iar atunci cand simtim ca ne poticnim putem apela la parteneriate de ascultare, consiliere sau psihoterapie.

Si in final as vrea sa va aduc in atentie un citat din Maya Angelou: “cand stii mai bine, faci mai bine”. Cunoasterea aduce progres, asa ca ganditi-va cum poate inteligenta emotionala imbunatati viata voastra (de familie si nu numai).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *