Cărți pe care le recomand femeilor (dar nu numai)…

Ultimele zile, incluzând vacanța de Paște, le-am petrecut la Constanța, oraș tare drag mie. În Constanța m-am născut și mi-am petrecut copilăria, și de fiecare dată când mergem încolo, pe măsură ce ne apropiem de oraș, pe autostrada, scot nasul pe fereastră și adulmec aerul sărat al Dobrogei.

Îmi place cum fiecare oraș are un aer al lui, și cum te poți referi la un oraș fără a-l numi în mod direct. Aerul de București, în continua mișcare browniană, amestecat cu praf cald de centru vechi cu arome diverse, îmbietoare, aer ce se așează ciclic pe caldarâm în ritmurile tramvaielor, metrourilor și mașinilor ce etern așteaptă la semafor, aer cu reflexii de lumini în geamurile clădirilor înaaalte de birouri

Mă văd și-acum respirând aerul de Sibiu, timp de trei ani, pe perioada facultății. Perioadă despre care, apropos, am deseori impresia că s-a întâmplat ieri, și mă surprind vorbind cu cineva și mă exprim ca și cum acum o săptămână mergeam în piața Cibin, acum câteva zile pierdeam vremea cu colegii în Piața Mare și nu demult mergeam la muncă pe Calea Șurii Mici. Ei, aerul acesta așezat, lent, medieval (mergând prin centrul vechi mă așteptam oricând să mă întâlnesc cu personaje în port de secol XIV), curat, mi-a rămas bine lipit de bronhiole, îl știu ascuns printre celulele mele…

Este impresionant cum, de fiecare dată când îl inhalez, aerul acest salin, de Constanța, îmi poate pătrunde până în măruntaie și prin ascunzișurile creierului și scoate de acolo întreaga-mi copilărie și adolescență, precum și momente din viața mea de adult (tare mult îmi place să mă cred adultă!): primele întâlniri cu soțul meu, din vremea când eram doar prieteni, nopțile pierdute pe nisip la festivaluri pe plajă, nunta noastră, nașterile copiilor, primele plimbări cu ei în parc, și muuulte altele.

O mare timidă de Aprilie 🙂

Astăzi am reușit (victorie!) să bem o cafea, am evadat și ne-am dezlănțuit la o cafenea cu vedere la mare. Neapărat cu vedere la mare. Mi se pare atât de searbăd să ieși în Constanța și să nu vezi marea…să nu o simți, să nu-i auzi ritmul și respirația eternă, valurile… Știu că pentru mulți ieșirea la mall e un obicei împământenit, dar fie că sunt în City Mall, în Vivo, în Băneasa, Promenada ori AFI, e ca și cum aș fi în același loc. Da, știu, asta e și ideea, să creeze familiaritate și să găsești tot ce-ți trebuie într-un singur loc, dar de la o vreme nu mai suport agitația, vânzoleala și pulsul ridicat al mall-urilor. Pesemne o avea legătură cu faptul că încep să mă simt adultă, sau doar îmbătrânesc…? Mă alint, am doar treizeci de ani, mai am o veșnicie înainte…sau nu? Știu, știu că liniștea vine din interior, dar tot aud zecile de conversații pe lângă care trec prin mall, le văd desfășurându-se ca norii, aud fundalul sonor al fiecărui magazin și mă simt ca într-un turn Babel al zilelor noastre.

De obicei merg în mall ca să ajung la Cărturești, pentru cărți. Mă surprind vorbind admirativ despre mine: “nu arunc banii pe haine, pe poșete, pe pantofi, pe vacanțe, îi dau pe cărți”. Când scap dezlegată, cărți cumpăr, și pentru mine și pentru copii. Și cum ziceam, ultimele zile le-am petrecut la mare unde am mai putut evada din lumea “mamiiii! Mamiiii! Maaaaamaaaaa“ și mi-am permit luxul de a citi. Urăsc să citesc pe bucăți, fragmentat, îmi pare că nu sunt onestă față de cartea ce o țin în mână. Când te bagi în horă, apăi joci. Iar din acest motiv citesc mult noaptea, ca să o pot face neîntrerupt. Am citit la soare, în balansoar, și mi-am dat că am ținut în mână cărți despre care vreau să vă spun și vouă, cărți ce mi-au urcat până sus (sau au coborât până jos?) în profunzimile creierului și și-au lăsat amprenta, lăsând scrijelit, “cartea X a fost aici”. Așadar, astăzi, câteva cărți pe care eu le-aș recomanda femeilor (deși nu doar lor, ci și bărbaților), cărți pe care le recomand cu drag și la telefon, și pe messenger (și apoi văd ad-uri despre ele) și la întâlnirile cu prietenele mele dar și în ședințele de consiliere.

 1. Harriet Lerner – Dansul furiei

Ideea acestui articol mi-a venit în timp ce citeam această carte, e proaspătă în mintea mea, așa că încep cu ea. O carte scrisă pentru femei, dar cred eu că ajută extraordinar, indiferent de sexul cititorului. O carte despre furie, tipare, relații și regăsire a sinelui. Am înțeles perfect cum în unele relații suprafuncționăm și în altele suntem subfuncționali, sau cum chiar în cadrul unei relații, într-un aspect ne manifestăm cu plus iar în altul/altele cu minus. Într-adevăr, citind rândurile acestei cărți, veți găsi exprimarea furiei, exprimarea asertivă și asumarea responsabilității foarte clar și simplu explicate , dar, evident aplicarea lor presupune anumite eforturi și depășirea unor obstacole. O găsiți atât la Libris, cât și la Cărturești.

 1. Marie Cardinal – Cuvinte care eliberează

Cartea asta mă trimite înapoi cu opt ani, pe când aveam douăzeci și doi de ani și abia îl cunoscusem pe cel care urma să-mi devină soț. Vorbea despre terapie și Freud, despre psihanaliză și despre subconștient și mai ciuleam urechile, mai ridicam câte-o sprânceană. A scos într-o zi o carte din bibliotecă și mi-a zis “ o să îți placă, crede-mă!”. Și chiar așa a fost! Am citit-o pe nerăsuflate, și după ce am citit-o mi-am făcut și eu curaj să mă așez pe canapeaua unui terapeut. Evident, relația mea cu psihoterapia a fost cu năbădai, ridicându-mă de pe canapea, am găsit de cuviință să mă așez iar abia după un an, când mă simțeam pe marginea prăpastiei (vorba vine). Scrisă impecabil, cartea este de fapt autobiografie, și descrie cum se desfășoară în realitate psihanaliza, ce efecte are, cât durează, cum vindecă. Scriitoarea ne poartă alături de eroină prin experiența ei de viață, descâlcită și vindecată pe canapeaua terapeutului. Cuvintele eliberează. Cu siguranță!

 1. Brené Brown – Darurile imperfecţiunii

Frica, vinovăția și rușinea ne condamnă pe mulți dintre noi să ne trăim viețile pe silent, ascunși, fără a lăsa la iveală să iasă, din păcate, pietrele prețioase care se ascund în noi. Brené Brown ne arată că drumul către o existență împlinitoare, desfășurată sub egida asumării, responsabilității și acceptării trece printr-o stație importantă, numită vulnerabilitate. De-a lungul timpului am urmat ca o bezmetică voci ale altora, despre cum să fiu (perfectă în viziunea lor), despre cum să îmi trăiesc viața și ce să aleg. Etern nemulțumită (evident, căci ce voiau alții pentru mine nu se plia pe ce voia ființa mea, pe ce simțeam eu, pe ce eram eu cu adevărat), nu am găsit împlinirea până nu mi-am acceptat imperfecțiunile și vulnerabilitățile (nu, nu consider că am descoperit piatra filosofală și că am o existență înalțătoare, mai am enorm de multe de învățat).

 1. György Gáspár – Copilul Invizibil

Am citit “Copilul Invizibil” într-o vacanță cu copiii, în timp ce ei se jucau în curtea unei pensiuni de lângă Avrig. Am simțit cum György mă poartă prin toată copilăria mea și în final mă ajută să îmi aduc copilul acasă. Făcusem deja cunoștință cu conceptul de mindfulness, dar citind “Copilul Invizibil” am putut să înțeleg în profunzime implicațiile pe care le prezența conștientă le are asupra vieții pe care o trăiesc (ca părinte și nu numai). M-am întâlnit recent cu un mesaj ce  mi-a plăcut tare mult: “Pain travels through families until someone is ready to feel it” – Durerea călătorește în familii (de-a lungul generațiilor aș zice eu) până când cineva e pregătit să o simtă. Îndemnul autorului este de a rememora experiențe de viață și de a  le conștientiza rolul în viața noastră din prezent, precum și consecințele pe care le pot avea asupra noastră și a celor din jur.

 1. Marie Haddou – Cum să spui nu acasă, la serviciu, prietenilor, în viața de zi cu zi

Inima bate nebunește, îți simți tâmplele pulsând și sângele gonind nebun prin vene. Te cuprinde revolta și ai vrea să spui din tot sufletul “nu” doar că atunci când deschizi gura, corpul te trădează. Te auzi zicând “da, cum să nu!”, iar mai apoi, vocea criticului interior începe și te toacă mărunt, mărunt… Puterea lui “da” e impresionantă, dar stai să vezi puterea lui “nu“ cum e! Dacă aveți nevoie de niște direcții pe care să le urmați pentru a avea și voi această putere magică, de a spune “nu”, atunci cartea asta e un bun punct de pornire.

 1. Verena Kast – Fiicele tatălui, fiii mamei. Căi de ieşire din complexele paterne şi materne

Verena Kast este psihoterapeut specializat în psihologie analitică, predă la Universitatea din Zurich și  lector şi analist formator la Institutul C.G. Jung. Cartea aceasta conține o descriere prietenoasă a complexelor parentale (concepte discutate inițial de Jung), precum și căile prin care ne putem elibera de efectele negative ale acestor complexe (materne, paterne, pozitive, negative). Mi-a plăcut tare mult că Verena Kast a folosit basme, povestiri pentru a ilustra eliberarea din complexele parentale, dar bine, mie îmi plac tare mult interpretările poveștilor, ale basmelor, ale artei, și nu în ultimul rând ale viselor. Se pare că nu-s fidelă 100% lui Freud, mai calc și pe lângă, prin ograda lui Jung…O găsiți și la Libris și Elefant.ro

 1. Brandy Engler, David Rensin – Bărbații de pe canapeaua mea

Până să vreau să mă cunosc pe mine însămi și să mă schimb, am încercat, evident, să-i cunosc, să-i înțeleg și să-i schimb pe cei din jurul meu. E mai ușor să te uiți la cei de lângă tine, să le vezi bubele și disfuncționalitățile și să le arăți cu degetul, concluzionând, dând din cap a lipsă de speranță: „e cazul să te schimbi, altfel, e nasol!”. Încă nu rezonasem eu cu mesajul “fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, așa că, o perioadă am citit despre bărbați. Simțeam nevoia să înțeleg aceste ființe care există pe lume, bărbații, pentru a putea exista alături de ei. De fapt, căutam de el… cel de lângă mine. Cartea este de fapt o colecție de povești ale pacienților ce au poposit în cabinetele celor doi psihoterapeuți și prezintă laturi ale bărbaților mai puțin mediatizate, cum ar fi vulnerabilitatea, punctele slabe, nevoile lor de afecțiune, apropiere și intimitate. Dacă vreți să cunoașteți ființa “bărbat” dincolo de imaginea atât de populară ce poartă etichetele sex, agresiv, puternic și pe cal alb, această carte este una potrivită. O găsiți atât la Libris, cât și la Cărturești, dar și pe Elefant.ro.

 1. Gérard Leleu – Bărbatul de azi explicat femeilor. Tot ce aţi vrut să ştiţi despre sexul tare fără să îndrăzniţi să întrebaţi.

Titlul mi se pare că este ușor exagerat, căci e destul de greu să cuprindem complexitatea bărbatului în paginile unei singure cărți și pe lângă asta, cea care sunt acum are ceva de comentat legat de formularea “sexul tare”, dar acum vreo 5 ani când am citit-o m-a ajutat să îmi lărgesc orizonturile cunoașterii în ceea ce privește universul interior al bărbaților. Alături de cărțile de la punctele 7 și 9, aceste trei cărți m-au ajutat să înțeleg cum funcționează bărbații, cum gândesc, ce nevoi au, iar faptul că autorii au ales să prezinte în cărțile lor multe exemple practice, cazuri din experiența lor profesională, mi s-a părut tare de folos. O găsiți pe Elefant.ro, la Cărturești și la Libris.

 1. Michael Bader – Arousal

Această carte nu o găsiți încă tradusă în limba română (Aprilie 2018), eu am citit-o în limba engleză, pe Kindle. “Sexualitatea masculină”, altă carte a lui Michael Bader a fost tradusă în limba română, și cred că puteți începe și aceasta, deoarece eu am găsit ideile din cele două cărți asemănătoare. În “Arousal”, Michael Bader abordează fanteziile sexuale și oferă perspective cel puțin interesante asupra legăturii dintre fanteziile sexuale și psihicul uman. Mi s-a părut foarte interesant cum fanteziile sexuale sunt conectate cu cu totul alte părți ale psihicului nostru. După ce am citit cartea asta, am început să văd cu totul altfel sexul (în era digitală), pornografia, fetișurile, monotonia din cupluri și diferențele (dar și asemănările) dintre sexualitatea masculină și cea feminină.

 1. Clarissa Pinkola Estes – Femei care alearga cu lupii. Povesti si mituri ale arhetipului femeii salbatice

O carte foarte densă, intensă, grea. Chiar mi s-a părut grea (nu mă plâng, vă pregătesc…) și aș fi vrut să am cam o veșnicie la dispoziție să o cuprind. Fiecare rând are legătură cu arhetipuri, cu mitologie, cu culture diverse de pe planetă, cu concepte complexe… E de citit cu pix și carnețel lângă, pentru că siiigur o să vreți să vă luați notițe, să vă obligați pe voi înșivă să rețineți rânduri, pagini întregi. Femeia sălbatică, femeia autentică, călătoria către ea, către interior. Instincte feminine, pasiune, creativitate, senzualitate…cum ajungem înapoi la ele, căci ne-am deconectat profund de aceste părți ale ființei noastre. Este disponibilă pe Elefant.ro, Libris și Cărturești.

 1. Eckhart Tolle – Puterea prezentului

Am citit demult cartea, dar de la primele rânduri m-a lovit o liniște și o conștiință de nu mi-a venit să cred. Credem că avem la dispoziție o veșnicie, că nouă nu ni se poate întâmpla. Atunci când realizăm că de fapt clipa prezentă este tot (sau mare parte, pentru cei sceptici) ce avem, viziunea asupra existenței se schimbă. Iar atunci când vreți să ieșiti din mișcarea browniană sinonimă cu viața de zi cu zi, urmați îndemnul lui Eckhart Tolle, luați o pauză și doar fiți. Existați. Serviți de unde doriți: Cărturești, Libris sau Elefant. De asemeni, și audiobook!

 1. Rick Hanson, Richard Mendius – Creierul lui Buddha

O carte cu muuuulte informații interesante, noi (cel puțin pentru mine, voi poate le știți..), despre cum funcționează creierul uman și mintea. Știință, împletită cu practici budiste, studii, explicații clare și prietenoase despre subiecte ce în mod normal are face tema unui curs de neuropsihologie… Controlează-ți mintea și vei recâștiga controlul asupra propriei vieți! Eu am citit-o în engleză, în Amazon Kindle, dar voi o puteți găsi pe Libris, la Cărturești sau pe Elefant.ro!

 1. Robin Norwood – Femei care iubesc prea mult

Cred că  majoritatea dintre noi am trecut prin una sau mai multe relații în care am găsit un amestec amar de fericire și tristețe, extaz și agonie, cu mai multe elemente din sfera „neplăcutului” decât din cea a fericirii, iubirii și binelui. Atunci când te îndrăgostești de persoana nepotrivită, nu doar o dată, ci chiar de mai multe ori, este absolut esențial să înțelegi motivele pentru care ai ajuns într-o astfel de situație de mai multe ori. Astfel, învățând din greșelile trecutului (chiar dacă acestea s-au petrecut demult, în copilăria ta, în familia de origine sau în prezent, și le-ai făcut cu mânuța ta) îți vei putea creiona un viitor mai fericit.

 1. Esther Perel – Inteligența erotică

O carte cu un subiect destul de provocator pentru România noastră dragă. V-o recomand cu drag dacă vreți să vă dezvoltați viziunea despre sex, eros, fidelitate-infidelitate și multe alte aspecte din această sferă. Fiind terapeut de cuplu cu o experiență impresionantă, Esther Perel are o colecție numeroasă de cazuri și situații întâlnite în cabinet, și se folosește de o serie de exemple pentru a ilustra mai detaliat unele concepte teoretice.

 1. Donald Kalsched – Lumea interioară a traumei

Este, într-adevăr, o lucrare de specialitate, și este un soi de corolar al experienței lui Donald Kalsched ca psihoterapeut jungian. Dacă totuși sunteți pasionați de psihologie sau chiar profesați în domeniu, dar nu neapărat, o puteți aborda ușurel. Întreaga carte este structurată în așa fel încât să ne arate ce este dincolo de cortina din cabinetul unui psihoterapeut jungian, și face disecția demersului terapeutic. O carte tare frumoasă, despre realitatea traumei și despre modul paradoxal și fascinant în care psihicul funcționează.

 1. Irvin D. Yalom – Mama și sensul vieții

Aici aș vrea de fapt să vă recomand toate cărțile scrise de Yalom. Este unul dintre preferații mei. Am citit și recitit mai multe din cărțile lui și mi se pare că are un talent aparte de a se conecta cu cititorul și de a împărtăși din experiența lui vastă. Psihoterapeut existențialist, vorbește fățiș despre moarte în “Privind soarele în față” iar în “Călătoria catre sine. Memoriile unui psihiatru” se dezvăluie cititorului cu propria-i călătorie către sine, printr-un demers introspectiv profund și curajos.

Aș mai avea de adăugat titluri, cel mai probabil voi face și o a doua parte a articolului sau de ce nu, o serie, pe măsură ce mai citesc. Căci știu sigur că nu mă voi opri niciodată…

Citeşte şi:

Calendar

2016-04-24 11:45:10
alexamoga

10

Conflictele între frați

2019-01-12 15:09:37
alexamoga

8

Pledoarie pentru claritate

2019-01-05 21:32:45
alexamoga

8

Mă vezi (mă văd), deci exist!

2018-11-04 10:39:38
alexamoga

8

Nu pot să iert!

2018-07-01 15:46:37
alexamoga

8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *